Voor kinderen om zelf te lezen

Weet je dat heel veel kinderen en jongeren ergens last van hebben? Last van heimwee, van boosheid, eenzaamheid, schaamte, een schuldgevoel, of nare gedachtes bijvoorbeeld. Gedachtes als 'ik weet niet wat ik wil', 'ik kan niet goed leren', en 'ik ben niet goed genoeg'. Sommige kinderen hebben last van verdriet. Omdat hun ouders zijn gescheiden, of omdat een familielid is overleden. En anderen worden gepest, maken juist steeds ruzie, hebben een eetprobleem, doen het vaak in hun broek of hebben last van angst. Angst voor de dokter, inbrekers en het donker. Of angst om alleen te slapen, om naar school te lopen of om te spreken voor een klas. Hoe dan ook, denken heel veel kinderen dat ze hun probleem in hun eentje moeten oplossen. Dat is een vergissing.

Het is goed om te weten dat er kindertherapeuten zijn die helpen bij het vinden van een oplossing. Ik ben zo'n therapeut. Als je ergens last van hebt, dan kun je bij mij in therapie. Bij mij kun je iedere week drie kwartier spelen, dansen, liggen, zitten, tekenen, knutselen, schilderen, toneelspelen, spelletjes doen, verhalen vertellen, naar verhalen luisteren, zingen, schreeuwen, praten, zwijgen of gewoon lekker niksen; wat jij wilt. Soms praten we of stel ik een aantal vragen. Dat doe ik, omdat ik zo goed mogelijk probeer te begrijpen welk probleem je hebt. Als jij weet waar je last van hebt, dan ga je bedenken wat je daar aan kunt doen. Daarbij help ik je.

Met een beetje hulp leer je dus jouw probleem op te lossen. Samen, jij en ik, bedenken we een goed plan zodat jij je weer beter gaat voelen.  

Tot gauw!

“Als mijn ouders het goed vinden en ik kom bij jou op bezoek, wat gebeurt er dan?”

De eerste keer vertellen jouw ouders mij wat zij denken dat er aan de hand is. De tweede keer kom jij alleen. Dan kun je mij uitleggen wat er volgens jou aan de hand is. Tenminste, als jij dat wilt. Na drie kwartier haalt papa of mama je weer op. Zo gaat dat dan een tijdje door. Uiteindelijk komen je ouders weer samen met mij praten over hoe het gaat. Meestal praat ik met je vader en moeder over hoe ze jou ook kunnen helpen, want soms weten ze dat nog niet. Natuurlijk spreek ik eerst met jou af wat ik ze wel, of niet over jou mag vertellen. Alles wat je zegt is namelijk privé! En ik bepaal ook eerst met jou hoe jouw ouders je kunnen helpen. Jij weet namelijk wat je nodig hebt om je weer fijn te voelen.

“Ik heb niet echt ergens last van...”

Heb jij niet echt ergens last van, maar wil je gewoon ergens heel goed in worden? Misschien wil je bijvoorbeeld heel goed kunnen opletten in de klas. Of je wilt leren om gemakkelijk vrienden te maken, om ruzies op te lossen, zelfstandiger te worden of om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dan kun je ook bij mij terecht. En als je vindt dat jij nergens last van hebt, maar dat het een probleem is van je ouders, broertje, zusje of de meester of juf, dan kun je me dat ook vertellen! Want...dan kunnen zij beter in therapie, vind je niet?

Doris Marquet
Praktijk voor Kinder- en Jeugdtherapie
Raadhuisstraat 6b, 5582 JD Waalre
040-2221691        

De kinderen van mijn vriend komen bij Doris en ik ben ondertussen ook bij Doris geweest omdat ik onderdeel uit maak van de nieuwe situatie waar de kinderen van mijn vriend in zitten. Ik zie duidelijk vooruitgang bij de kinderen. De kinderen voelden zich vanaf het begin op hun gemak en gehoord bij Doris. Doris helpt hun om de scheiding van hun ouders een plekje te kunnen geven en helpt hun hoe om te gaan met de nieuwe situatie etc. Naast de fijne hulp die ze de kinderen biedt, geeft ze ook mijn vriend en mij goede adviezen hoe met bepaalde situaties om te gaan. Ik zie haar als een betrouwbare en professionele therapeute die haar vak erg goed verstaat. Ze overziet alle verhoudingen goed en geeft (zonder oordeel) iedereen die bij de situatie betrokken is de juiste hulp. Dit mede doordat ze zich goed kan verplaatsen in ieders emoties en gevoelens. Doris zorgt ervoor dat je je snel veilig voelt bij haar. Daarnaast kun je alle vragen bij haar neerleggen en krijg je snel antwoord. Ik kan een ieder die deze hulp nodig heeft, Doris aanbevelen.

– Robin
Dit is een website van Rupz || Beheerder.